fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2019

BRUG LAVA! – Ny metode til rengøring af stald

Det lyder skrup skørt men det er vanvittig genialt!

 

Kender I ikke det der med, at stalden er begyndt at blive beskidt? Boksvæggende er blevet brune af en blanding a fedt og lort (rent ud sagt), tremmerne og alt træværket omkring krybberne er overbroderet af indtørret mash, hvilke ikke er til at få vasket rent.  Væggene i stalden er begyndt at blive mørke og ja jeg kunne blive ved…. Det kender jeg i alt fald og jeg HADER DET!.

For bare 5 år siden fik vi bygget en helt ny stald. Den var så flot hvis jeg selv skal sige det. Der er højt til loftet, rytterlys i kip og lyssekrone, fine bokse fra Rationel Staldinventar med messing hestehoveder på lågerne, paddocks i træ på den ene langside, vandspiltove med gummigulv, varm og koldt vand, opvarmet sadelrum med klinker, STORE skabe, WC og foderrum med plads til at have wrapballer inde. For mig er den bare den helt perfekte stald og derfor er det også bare super ærgerligt, når den efter nogle få år går hen og bliver helt nusset at se på!

God gammeldags staldrengøring…

Det har altid været et kæmpe projekt når stalde skulle rengøres! Det har kun kunne foregå når man var sikker på at vejret var godt! Tidligere har vi også hørt til dem, der først måtte tømme boksene for bund inden vi skubbe vaske ned. Det var i sig selv et stort og bekosteligt arbejde fordi træpiller og spåner jo idag IKKE er billige. Derefter har vi enten vasket med håndkraft eller højtryksrenser. Det siger sig selv, at det giver en masse vandpjaskeri og fugt i stalden bagefter, og samtidig er det vildt hårdt og svært at få jævnt rent. Herefter var vi afhængige af, at det hele tørrede ordentligt op, inden vi kunne komme til at kalke eller male. Hele projektet kunne sagtens tage flere dage, måske enda en uge, hvis ikke vi var rigtig mange om det. I den tid var vi som sagt samtidig afhængige af, at hestene ikke skulle ind i stalden og derfor skulle forblive ude på døgnfold. Så I kan nok for stå at det ALDRIG rigtig har været vores ynglingsprojekt…..

 

Det er heldigvis slut nu!

Det lyder måske lidt karl smart agtigt, men helt ærligt, jeg føler næsten at vi har opfundet den dybe tallerken… For i år prøvede vi noget nyt og det var TOTAL GENIALT!!! Fidusen er lavapulver… Det lyder tosset ikke? Men faktisk var det total smart. Jeg ved næsten ikke hvordan jeg skal forklare konceptet bedst. Hvis ikke i forstår det sådan rigtig, så skriv eller ring til mig efterfølgende så prøver jeg at forklarer bedre:0)

Sagen er, at min mand er medejer af en virksomhed der hedder LTL Dryice som egentlig er en virksomhed der i sin tid startede med at producere tøris. Tøris bruges dels af medicinalfirmaer til at transportere væv og andre medikamenter, men også af f.eks det Kongelige Teater til at lave røgeffekter og slutteligt har de fundet ud af, at det fungerer godt til facaderengøring og den slags. Det er lidt ligesom mikro små stykker is lavet på CO2 isteret for på vand, som man kan blæse på og derved få en effekt som hvis man sandblæser noget. Det smarte er bare, at fordi tørisen er lavet på CO2 som er en gas og ikke på vand, så fordamper det slet og ret og man har ikke en våd overflade eller en masse oprydning bagefter….

Ud over at arbejde med tøris i virksomheden, arbejder de åbenbart også med lavapulver. Jeg er blevet forklaret at lavapulveret fungere på sammemåde som når man sandblæser. Forskellen er bare at lavapulveret er meget fin kornet og som ordet antyder lavet af lava :0). derimod er sand jo lavet at sten og derfor er sand meget hårdere ved det materiale der rammes end lavapulver er! Lavapulveret kan derfor bruges til at afrense med uden at det laver væsentligt slid på det der renses af og igen uden at efterlade en masse vand og fugt som når man rengør ved brug af højtryksrenser. Det giver dog, modsat tøris, noget svineri i form af lava støv, men det er heldigvis tungt støv som hurtigt falder til jorden og er super nemt at feje op.

Så derfor blev min mand og jeg enige om at vi i år ville prøve om ikke man kunne bruge ovenstående metoder til at komme igennem det sure projekt “hovedrengøring af stald”. Og det kunne man i den grad!!!

 

Lava virkede bedst.

Vi prøvede selvfølgelig begge metoder, og begge dele fungerede faktisk fint! Vi startede i den boks der var mest beskidt og prøvede først med tøris i den ene side og dernæst med lavapulveret i den anden side. Begge dele kunne fint rengøre de meget beskidte vægge, men der var kart mere poser i mavsen således at man ikke skulle stå så længe med den på et område før det var helt rent for snavs. Omvendt gav lavapulveret en en mængde lava støv som skulle fejes op efterfølgende, men det besluttede vi var arbejdet værd så vi valgte den metode!

Derfra tog det fart! jeg har som sagt 10 bokse i stalde hvori mellem der er tremmer mellem alle sammen! Derudover er der ydervægge og lofter. Så det var en del kvadratmeter der skulle blæses.. heldigvis behøvede vi jo ikke at tømme boksene. Vi nøjes med at skovle lanterne fri så de kunne komme til at rense helt ned til gulvet. Derud over var det ikke en nødvendighed at hestene var ude om natten for boksene var jo hverken våde eller uden bund så det var faktisk slet ikke særlig besværligt at komme igang.

Den dag vi besluttede os for at gå i gang kom de to mand fra firmaet. Hver havde de en “lavasprøjter”, eller hvad det nu hedder, med og så gik du igang. Det var super effektivt og allerede om formiddagen dagen efter var hele stalden total ren! Boksvæggene af hårdttræ stod som nyt, alle tremmer var igen lysegrå, krybberne var rene, de pudsede mure var frie for snavs og lige til at male og alt spindelvæv var VÆK! Det var virkelig vildt. Det var virkelig effektivt og det bedste var at vi kunne bruge stalden imens og at det eneste vi skulle gøre for at kunne male var lige at feje væggene over med en riskost – ikke noget med at skulle vente på at der var ordentligt tørt!

 

 

Siden har jeg fået sat fliser op i mine vandspiltove for at de fremadrette er nemmere at gøre og holde rene… Så nu står det hele snor lige igen… Nu føler jeg faktisk det er som at gå ned i en helt ny stald! Hvad synes I  er det ikke blevet fint?

 

Så for en tilnærmelsesvis “OCD-tøs” som mig så er det tæt på at være årets bedste gave!!!

Det er bare en fryd at gå ned i stalden nu og nyde hvor pænt der er.

Det er jo nærmest vores andet hjem…

Rigtig skøn torsdag alle sammen.

XOXO

Rie

 

I videoen herunder kan i se et lille klip af hvordan det foregik og det fine resultat det rent faktisk endte med at blive :0)

 

                                                                                ______________🇩🇰_____________

Hvis du kunne have lyst til at læse mere om os, så er her en samlet oversigt med link til de indlæg jeg til nu har skrevet i forbindelse med Peek konkurrencen…. :0) Jeg ville blive meget glad hvis du ville følge med os på denne rejse!

#1 – Peek – Tilbage til eventyret! (video)

#2 – Vi vandt over fluerne, men table klassen(video)

#3 – Ja tak! -en hest med tænding. (video)

#4 – Tilridning af søhest! (Sjov Video)

#5 – Gribskovmester 2019 – SÅDAN! (video)

#6 – Hjemmelavet hygge. (Video)

#7 – Bør’ man stikke en rask hest?

#8 – Jeg kryber til korset!

#9 – Forsiden af din krop er stærkest!

#10 – Holdet er sat til DM!

#11 – Må man presse sit barn?

#12 – #1 DM video blog (video)

#13 – #2 DM video blog (video)

#14 – #3 DM video blog (video)

#15 – Tiden er inde til en ny pilot!

#16 – STOR CADEAU

#17 – Gode tips til klipning af hest

#18 – Nyder at være enebarn

#19 – Jalousi i sporten

#20 – Godt jeg ikke gav op!

#21 – Vender op og ned på det hele

#22- Værdifulde idoler i hverdagen (video)

#23 – postkort fra Sydfrankrig

#24 – Elsker du også detaljer?

#25 – Billige og hurtige tricks til miljøtræning (video)

#26 – fyldt op på alle konti

#27 – Et billede af DIN pony (gave til dig)

#28 – Hvor klogt er det lige?

#29 – En svære tilridning (video)

#30 – Den svære tilridning – Dag 2 (video)

#31 – Landsstævne debut

#32- BRUG LAVA – ny metode til rengøring af stald (video)

Hej med dig.... Du kender mig højest sandsynligt ikke, men det kommer du måske til hvis du har lyst til at følge lidt med her på bloggen... For at du får en lille fornemmelse af hvem jeg er vil jeg lige benytte lejligheden til at fortælle dig det grundlæggende. Jeg hedder Rie Obling og er i skrivende stund 37 år gammel. Jeg har redet siden jeg var 9 år og købte selv min første pony (Lotte) da jeg var 12 år gammel. Selv om nogen måske vil mene at jeg er ved at være for gammel til den slags, så går jeg som så mange andre ridepiger med en indre drøm om en dag at ride grand prix. Måske lykkedes det en dag, måske ikke. Det vil kun tiden vise... Så følg med her på blogge så ser vi om min drøm en dag bliver til virkelighed....

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *