fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020

Det er aldrig hestens Skyld!

Når jeg får dressur undervisning og hesten pludselig slår fra i galopen, får jeg med det samme og vide “Det der var din egen skyld”. Kan det virkelig passe? Det var jo hesten der slog fra med hovedet, det er den der ikke gider. Dette indlæg vil komme til at handle om at det ikke altid er hestens skyld, når det går galt.

Kommunikation

Det er vigtigt at have en god kommunikation med sin hest når man rider. Der kan opstå fejl når man skal lave en masse forskellige øvelser. Nogle af de signaler man giver hesten, kan måske virke ens og kan derfor ende ud af at den gør noget helt forkert. Hesten kan misforstå et signal og tro at den måske skulle i galop i stedet for trav.

Men det er ikke altid fordi hesten misforstå en. Jeg har haft en tendens til at låse i hånden når jeg rider. Dette er min underviser rigtig god til at hjælpe med og jeg er blevet meget mere blød i hånden. Hvis jeg låser i hånden når jeg rider, synes Agent ikke det er så sjovt og slå fra med hovedet. Derfor er det ikke hans skyld, men min for det er mig der gør noget forkert. Agent reagere på den måde og “fortæller” at det der er forkert det jeg gør. Ridder jeg med en blød hånd slår han ikke fra, ergo det er min skyld og ikke hesten.

Derfor er det vigtigt man får trænet og redet rigtigt, så hesten forstår de små signaler og ikke bliver forvirret over rytteren.

Har man selv en dårlig dag, burde man og overveje om man skal ud og ride. Hvis man har en dårlig, samt man er lidt sur, burde man springe over træningen den dag. Rytterens humør smitter af på hesten. Altid vær glad og positiv når du rider. Så får man de bedste ture!

Rytterne skal tage ansvar

Nogle gange skal man finde problemerne ved sig selv inden man kigger på hesten. Nogle gange skal man lige tænke tilbage på situationen, hvad skete der egentlig og hvorfor?

Jeg synes tit man høre ryttere sige, at det var hestens skyld og den gad ikke i dag. De giver tit hesten skylden fordi den ikke vil dreje, den løber afsted med en eller noget helt andet.

Det er så nemt som rytter altid at give hesten skylden for, hvorfor tingene ikke fungerer. Hesten svarer jo ikke igen. – Bjarne Nielsen

Hvis unghesten stejler, så er den bare fræk, for sadlen ligger fint på andre heste og man har i hvert fald ikke presset den selv om den er nytilredet. Eller hvis hesten går med tungen ud af munden, så kan man da bare næsebåndet lidt mere, for tænderne er næsten lige blevet ordnet af dyrelæge uden forstand på tænder, og biddets størrelse mod størrelsen på hestens mund det kan i hvert fald ikke betyde noget. For man har da i hvert fald slet ikke for meget fat i tøjlen.

Nogle gange skal man lige kigge indad og se om det er ens egen skyld først. Heste som går med en sadel som ikke passer, vil sagtens kunne finde på at lave et eller andet. For sadlen kan trygge og ligge ubehageligt. Hvis hesten af en mærkelig grund pludselig render med tungen ude er det en god ide at få munden tjekket. Selvfølgelig vil den gå mærkeligt hvis biddet ikke ligger rigtigt, eller måske man skal ride med et helt andet bid, som vil fungere bedre.

Ikke altid rytterens skyld

I både dressur og spring er det ikke altid rytterens skyld at der sker fejl. Hestens kan selvfølgelig blive bange for noget og hoppe til siden. Hesten er trodsalt et flugt dyr. Hvilket gør at den helst vil flygte, hvis den bliver bange for noget. Det er selvfølgelig ikke rytterens skyld. Men man kan dog stadig hjælpe den til at blive tryg i nye omgivelser. Så dette problem ikke opstår en anden gang.

Ligesom at os mennesker kan have en “off day”, så kan hesten også have det. Det er der ikke noget man kan gøre ved. Hvis man føler at hesten har sådan en dag, kunne man måske nøjes med skridt tur og hygge på staldgangen.

 

Video

I denne video kan i se et eksempel på når man ikke fået stillet hesten ordenligt samt er tydelig nok i sin signaler. Godt nok var han lidt ukoncentreret, da han tidliger var blevet bange for noget de lavede inde i dommere tårnet. Men havde jeg fået stillet ham ordenligt samt givet en bedre signal, ville han sagtens kunne været kommet i et ordentligt galop anspring.

For at se videoen tryk på linket herunder.

https://www.youtube.com/watch?v=eD3mv4tt_nQ

 

 

Tak fordi i ville læse med!

Mine andre indlæg!

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *