fbpx
Blue Hors,  Catago Equestrian,  Dressur,  ECCO,  Pavo,  PEEK 2020,  Spring

Fra kørehest til konkurrence hest

Fjordhesten eller Nordbaggen er bedre kendt som en god kørehest, den har en god udholdenhed samt et godt mod. Fjordhesten har altid hjulpet til i landbruget, men er dog blevet skiftet ud med traktorer nu. Mange mennesker blev rådet til at købe en nordbagge til ungerne, fordi den var rolig og meget børnevenlig.

Efterhånden som ridesporten har udviklet sig, skulle man jp selvfølgelig have en hest som kunne følge med i udviklingen. Her var fjordhesten dog ikke det fortrukne valg. Da den kort og godt sagt var alt for gumpetung, samt dens bevægelser var præget af en gammeldags arbejdshest.

Men tiderne er skiftet og fjordhesten er kommet godt efter udviklingen med sin avl indenfor ridehestene!

Kørehest

Der er stadig mange som bruger hesten som køre hest, både som hygge og konkurrence kørsel. Nu er kørsel med heste ikke lige min stærke side. Men jeg kender en som er begyndt at køre mere og mere med hendes fjordhest. Hun har blandt andet startet NM i kørsel for fjordheste og World Championship i Minden.

Dressurkørsel

Formålet med den kørste dressur test er at bedømme hestens frihed, reglmæssighed i bevægelserne, harmoni, bæring og afskub, smidighed, lethed og om de er korrekt stillet i vendingerne.

Kuskene bliver også bedømt. Dette er i stil, nøjagtighed og for herredømmet over hestene, også deres påklædning, seletøjets og vognens stand, samt hele ekvipagens præsentation.

Forhindringskørsel eller keglekørsel.

Her er formålet at afprøve hestens kondition, lydighed og smidighed, samt kuskens færdigheder og dygtighed.

Maraton

Formålet med maraton er her at afprøve hestens kondition, udholdenhed og træning samt kuskens kørefærdigheder, evne til at bedømme tempo og deres generelle horsemanship.

 

Denne video er optaget af Jørgen Konge, fra VM i Minden 2017

Springhest

Fjordhesten har også udviklet sig en hel del indenfor springningen. Den er blevet en mere sporty hest. Rigtig mange bruger hesten til de mindre klasser, men flere er også begyndt at udfordre hesten og springer lidt højere. Jeg selv springer alt fra bom på jorden og på til 100cm med Sylvfin. Dog springer vi højest 90cm til stævner. Men der er flere ryttere som springer 100cm med deres fjordheste. Når man kommer op i de højder skal man være sikker i sine afstande da det ellers hurtigt kan gå galt.

Men mange fjordheste springer med et godt tempo og overskud på de højere baner.

Dressurhest

Fjordhesten har også udviklet sig gevaldigt indenfor dressur verdenen. Der blev tit kigget skævt til en, når man kom med en fjordhest og skulle starte mod de langbenede heste. Men fjordhesten har fået meget mere gang og er blevet mere yndefulde at se på, fra at det bare var en tung kørehest.

Der er rigtig mange som væger at bruge fjordhesten som dressur hest og der er også en del rigtig gode blandt dem. Der er junior ryttere som starter PRI og PRT på deres fjordheste. Senior rytterne rider for det meste LA4-5 og 6. Men enkelte har også været oppe og snuse til MB0.

Desuden skal der også rides PRI, PRT og PRM for senior til EM for fjordheste.

Jeg drømmer da selv om engang at starte de højere klasser på min fjordhest. Selv tror jeg der er godt mulighed for det, da Agent har udviklet sig vildt meget på 1 enkelt år.

 

Før i tiden har der været rigtig mange som har undervurderet fjordhesten i sporten. Men jeg tror at flere og flere har fået øjnene op for, at fjordhesten faktisk godt kan være med i de “sjove” klasser. De er virkelig gået fra ingenting, til en hel masse.

Tusinde tak fordi i læste med igen, jeg håber i vil læse med i næste indlæg!

#1 Hej igen

#2 Vejen mod Dressur Championat

#3 Dressur Championat 2020 (Video)

#4 Stævne opdatering #1 (Spring)

#5 Ungheste i ridning

#6 Staldmiljøet er vigtigt for både hest og rytter

#7 Tillid mellem hest og rytter

#8 Så kom vi til undervisning igen! (Dressur undervisning)

#9 Det er bare lidt sjovere

#10 En helt almindelig hverdag

#11 Stævne opdatering #2 (Dressur debut)

#12 Uden mad og drikke, duer hesten ikke!

#13 Hov hov… ” ingen hov, ingen hest”

#14 Skån hestens ryg (Video)

#15 De sidste sjove point

#16 LB 1, 2, 3 GO!

#17 Det handler ikke altid om at vinde

#18 Det er aldrig hestens skyld

#19 Et uheld kommer sjældent alene

#20 Når “bare en hest” er hele ens verden

#21 Lad heste være heste

#22 Husker du skridten?

#23 Nej! Ikke det igen…

#24 Heste i trafikken – sikkerhed frem for alt

#25 Den smukke svane

#26 It’s not much, But it’s home

#27 Arbejdsdag i stalden! (20-11-20)

fb-share-icon

Hej mit navn er Rikke. Vi har aldrig haft råd til de dyre heste som kunne det hele, så derfor har vi altid købt dem unge og selv redet dem op. Jeg går op i at mine heste har det godt og trives bedst muligt. Derfor kommer mine heste altid i første række.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *